Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

zrela1
2216 KB

 

Pripravila:

 • Matej Praprotnik, dr. dent. med.,
 • Neja Jurjec Smole, dr. dent. med.,

Zdravniška zbornica Slovenije

 

Akcija poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije g. Boruta Pahorja. 

12 nasvetov zobozdravnikov – da bodo zobje vse življenje zdravi in trdni

 

 

 1. Zobe si umivam redno, dvakrat na dan, in te rutine nikoli ne izpustim.
 2. Redno obiskujem izbranega zobozdravnika, ki me najbolje pozna, saj spremlja moje navade in razvade.
 3. Upoštevam navodila za vzdrževanje ustne higiene.
 4. Vsaj enkrat na leto se oglasim na preventivni pregled, tudi če nimam težav. Tudi usta potrebujejo redni »servis«.
 5. Za ohranjaje zob je pomembna skrb za obzobna tkiva, zato redno odstranjujem zobni kamen.
 6. Zobozdravnika opozorim na svoje zdravstveno stanje in zdravila, ki jih jemljem, saj je stanje ustne votline povezano s sistemskim zdravjem.
 7. Ob motečem, neobičajnem občutku bolečine v ustih, obvestim zobozdravnika in se naročim na pregled
 8. Beljenje zob s kupljenimi pripravki ali v različnih lepotilnih in drugih salonih je lahko škodljivo, zato se o nameri vedno posvetujem z zobozdravnikom.
 9. Zobje so neprecenljivi, zato pazim nanje. Med kontaktnimi športi (boks, hokej, košarka) nosim ščitnik, če škrtam ponoči nosim grizno opornico.
 10. Zobje niso odpirač za pijače.
 11. Za reševanje in vzdrževanje ustnega zdravja ne iščem hitrih in poceni rešitev, ker so usta vhodna vrata mojega zdravega telesa.
 12. Za žejo pijem vodo, izogibam se gaziranim in energetskim napitkov, izogibam se drugim škodljivim razvadam ( kajenje, alkohol, grizenje predmetov,…)

 

 

zrela2
1067 KB

 

Pripravili:

 • Martin Ranfl, dr. dent. med., specialist javnega zdravja, NIJZ
 • doc. dr. Barbara Artnik, dr. dent. med., specialistka socialne medicine, UL MF
 • Christos Oikonomidis, dr. dent. med., specialist javnega zdravja, NIJZ

Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta

Nacionalni inštitut za javno zdravje

Ustno in splošno zdravje

 

Ustno zdravje je neločljivo povezano s splošnim zdravjem. Bolezni zob in ustne votline pomembno vplivajo na kakovost življenja posameznika, njegovo vsakodnevno delovanje in psihosocialno stanje.

Povezanost ustnega in splošnega zdravja se kaže v obeh smereh. Nekatere sistemske bolezni se s svojimi simptomi in znaki najprej izrazijo v ustni votlini. Velja tudi obratno, saj zdravje ustne votline vpliva tudi na nekatera druga bolezenska stanja.

Zdravje obzobnih tkiv predstavlja področje, kjer je povezava ustnega in splošnega zdravja najbolj raziskana. Z ustnim zdravjem so povezane bolezni srca in žilja, zapleti med nosečnostjo, presnovne motnje (sladkorna bolezen), avtoimunska obolenja, bolezni dihal in celo Alzheimerjeva bolezen.

Kronični bolniki morajo poleg rednega umivanja zob skrb nameniti tudi rednim zobozdravniškim pregledom. To prispeva k pravočasnemu odkritju morebitnih ustnih bolezni in k boljšemu obvladovanju njihove primarne kronične bolezni.

S primerno skrbjo za ustno zdravje preprečujemo tudi nastanek bolezni v ustni votlini, ki lahko vodijo v izgubo zob. Izguba več zob izrazito negativno vpliva na kakovost življenja in na samopodobo posameznika. Izgubljene zobe je sicer možno nadomestiti z različnimi zobozdravniškimi posegi, s katerimi pa ni mogoče v popolnosti nadomestiti naravnih zob.

logo